Mika Iida
Als seus 29 anys, Mika Iida compta amb més de 490 combats a les seves espatlles pel circuit de lluita femenina del Japó, un dels tres països del món on la lluita lliure gaudeix de major prestigi i tradició. Des del seu debut el 21 de novembre de 2010 fins que va deixar el quadrilàter el 4 de maig de 2018, ha forjat la majoria de la seva carrera a Pro Wrestling WAVE, on va arribar a ostentar el Cinturó per Parelles de l'empresa el 24 d'agost de 2014 fent equip amb la seva companya Sakura Hirota.
​
Més enllà de WAVE, Iida també ha deixat la seva empremta en altres companyies de lluita joshi (femenina) com Ice Ribbon i Osaka Pro Women's Wrestling. La cirereta del pastís, però, la va rebre durant els seus primers passos com a lluitadora. L'octubre de 2012, va tenir l'oportunitat de pujar a un quadrilàter de la principal empresa femenina del món, STARDOM. Tot i competir durant 10 minuts i empatar amb la seva oponent per límit de temps, aquesta seria la primera i darrera aparició d'Iida a la companyia.
La seva aportació al món del wrestling professional no es limitaria a la divisió exclusiva per a dones. El 2016, va competir en un parell d'ocasions a All Japan Pro Wrestling (AJPW), una de les entitats de lluita més antigues del Japó. Les aparicions d'Iida no significaven tan sols una nova línia al seu currículum, sinó que van suposar una de les comptades ocasions en què s'ha vist una dona competir sota l'estendard d'AJPW.
​
Tot i fer-se un nom propi en l'escena nipona, a Iida li quedava un objectiu pendent abans de poder penjar les botes: lluitar a l'estranger. "L'equip d'RCW em va ajudar a complir aquest somni i em va presentar l'oportunitat de lluitar fora del Japó", declara. El 3 de febrer de 2018, Mika Iida va fer acte de presència a la Nau Bostik de Barcelona per enfrontar-se a una estrella emergent com era la portuguesa Killer Kelly. "M'agrada pensar que el meu únic combat a l'estranger va ser a Barcelona", recorda amb afecte la japonesa.
"Era una diversió, hi anava per passar-m'ho bé. Una cosa és la lluita lliure i una altra les coses que passaven mentre feien lluita lliure. I aquesta era la gran sorpresa tant a dalt del quadrilàter com a baix entre el públic"
Entrevista a Mika Iida
-
Quin va ser el primer cop que vas sentir que hi havia lluita lliure a Espanya?
Vaig descobrir que hi havia lluita lliure a Espanya perquè havia sentit que algunes lluitadores joshi japoneses havien competit a RCW.
​
-
Com va ser la teva experiència lluitant a Barcelona el 2018?
Va ser una experiència refrescant i increïble. Vaig tenir un combat molt important per a la meva carrera.
​
-
Com recordes el teu combat contra Killer Kelly?
Killer Kelly és una gran lluitadora. M’agrada el seu estil i penso que té un gran esperit de combat. M'havien dit que ella havia trobat vídeos dels meus combats abans d’enfrontar-se a mi i que els havia vist. Tot i que ja m’he retirat, mai oblidaré el combat que vam tenir. Penso que contribuirà molt al món de la lluita lliure.
​
-
Si no estem equivocats, el teu únic combat a l'estranger va ser a Barcelona. Què et va fer acceptar aquest repte?
​
Volia lluitar a l’estranger abans de retirar-me. L’equip d’RCW em va ajudar a complir aquest somni i em va presentar l’oportunitat de lluitar fora del Japó. M'agrada pensar que el meu únic combat a l’estranger va ser a Barcelona.
​
-
Has trobat gaires diferències entre lluitar al Japó i fer-ho a Barcelona?
​
Els fans espanyols eren molt més sorollosos que els japonesos. El públic també reaccionava molt més que al Japó. Recordo que quan vaig donar-li una puntada de peu directa a la cara a Killer Kelly, el nen que estava davant meu va quedar molt sorprès! Tinc entès que, a Europa, la gent paga per assistir a classes i aprendre a ser lluitador professional. Al Japó, moltes organitzacions tenen un dojo on els estudiants poden practicar cada dia. Aquesta és una gran diferència que he notat.
​
-
Com a dona, has trobat gaires diferències en el tracte respecte als teus companys de professió?​
No realment.
-
Des d'una perspectiva internacional, creus que la lluita lliure espanyola té més repercussió avui en dia?​
​
Crec que encara hi ha pocs lluitadors a Espanya, així que espero que l’escena nacional creixi aviat. M’agradaria veure un espectacle de lluita que reuneixi a tots els lluitadors espanyols, de manera que el món pugui gaudir de l’estil de combat del vostre país.
​
-
Quin creus que és el futur del wrestling espanyol?​
​
Espero que hi hagi més fans del wrestling professional i més lluitadors a Espanya, perquè m’encanta la lluita lliure i el país. Gràcies.