Juan Herranz
Tot reialme necessita algú que immortalitzi les gestes dels seus herois i Juan Herranz podria ser l'escriba particular de la cort d'Ejea de los Caballeros.
​
L'escriptor va néixer el 14 de juny de 1975 a Saragossa, en el moment precís en què el club de futbol de la seva ciutat anotava el gol que eliminaria al Barça dels quarts de final de la Copa del Rei. En aquell instant, es va formar una simbiosi que mai abandonaria: la seva terra, Aragó, seria una perpètua font d'inspiració per la seva obra literària.
​
Després d'obtenir la diplomatura universitària de Graduat Social, Herranz va decidir avantposar la seva afició per l'escriptura i, el 2001, va sortir al mercat la seva primera novel·la, La memoria de los lobos.
Van ser, precisament, els udols del passat els que el van empènyer ​a conèixer la història del seu poble, Ejea de los Caballeros. "Al meu poble, la llegenda dels lluitadors sobreviu encara des de mitjans del segle XX. Els ecos d'aquest paradoxal ahir, entre les ombres de la dictadura i les glòries dels titànics paisans que lluitaven per tot el món i que tornaven engalanats a Ejea, encara s'evocava pels vells del poble", explica Herranz.
​
Félix Lambán, Emilio Lambán, Antonio Morlans i Antonio Posa eren els quatre cavallers que havien portat el nom d'Ejea arreu del món. En lloc de fer-ho engalanats amb l'armadura i muntats a cavall, però, ho van fer vestits només amb botes i uns calçotets. S'havien convertit en llegendes de la lluita lliure professional, però els seus noms va quedar enterrat amb els ecos del passat, igual que la disciplina esportiva. L'escriptor no estava disposat a permetre que caiguessin en l'oblit. "Em semblava absoluta literatura intentar fer crònica de tot el que va ocórrer".
"A Espanya, l'assumpte ha quedat relegat a quelcom simbòlic, minoritari. Serà cosa del políticament correcte que tot ho escombra, potser qüestió de gustos o simplement falta de màrqueting per ajustar-se als temps. Perquè, és clar, aquelles mítiques vetllades de lluita amb el seu punt teatre van esgotar la fórmula", reflexiona l'escriptor.
​
Juan Herranz analitza l'aura de misticisme i d'època que envolta les grans figures del passat: "Abans, els periòdics oferien articles de l'arribada dels lluitadors a cada país, incrementaven la dramatització de la pugna que s'anava a produir, participaven d'aquest histrionisme que tant agradava a la gent sobre les capacitats impossibles dels lluitadors i les promeses de violència sense compassió. [...] Tothom s'impregnava d'absolut i fascinant realisme".
​
El 2009, va veure la llum Los luchadores de Ejea, fruit de l'extensa investigació que el va portar a endinsar-se en el passat del poble. El llegat de Posa, Morlans i els germans Lambán va quedar immortalitzat i perviurà per sempre.
"Ara, (la lluita lliure) és un espectacle més assumit per tots, un circ molt més tècnic, però menys autèntic paradoxalment en la forma de fer arribar el truc, de fer participar en el seu vessant de ficció"
Entrevista a Juan Herranz
-
Com definiries què és la lluita lliure?
Per l'experiència que vaig atresorar en el seu moment, posant-me en contacte amb lluitadors d'Ejea i el seu entorn per redactar el llibre, diria que és una mescla entre esport, show (el terme anglès em sembla més ajustat en aquest cas que simplement "espectacle"), estil de vida i, fins i tot, filosofia.
​
-
Què et va motivar a escriure el llibre?
​
Al meu poble, la llegenda dels lluitadors sobreviu encara des de mitjans del segle XX. Els ecos d'aquest paradoxal ahir, entre les ombres de la dictadura i les glòries dels titànics paisans que lluitaven per tot el món i que tornaven engalanats a Ejea, encara s'evocava pels vells del poble. Em semblava absoluta literatura intentar fer crònica de tot el que va ocórrer.
​
-
Com creus que ha evolucionat la lluita lliure a Espanya?
Així com a Mèxic o als Estats Units l'evolució natural al wrestling ho ha focalitzat tot a la part del show, a Espanya l'assumpte ha quedat relegat a quelcom simbòlic, minoritari. Serà cosa del políticament correcte que tot ho escombra, potser qüestió de gustos o simplement falta de màrqueting per ajustar-se als temps. Perquè, és clar, aquelles mítiques vetllades de lluita amb el seu punt teatral van esgotar la fórmula.
​
-
Com era la lluita lliure a Espanya quan els germans Lambán, Antonio Posa i Antonio Morlans van triomfar?​
​
Crec que el quid de la qüestió era la connivència amb els mitjans, sobretot premsa escrita, que anunciaven les vetllades de lluita. Tot es guarnia amb l'èpica que la premsa i els aficionats feien amb l'afecte per aixecar mites de llegendaris superhomes enfrontats quasi a vida o mort entre les dotze cordes. Àlies o sobrenoms atorgats a cada lluitador, teatralitat, a vegades, fins a un punt circense... Tot era assumit com a part de l'encant. Després estava la tècnica de cadascú i el fet de saber mantenir-se en forma per estar a l'altura realment quan el contrincant posava les coses vertaderament difícils...
​
-
Era la lluita lliure un esport popular o era més aviat minoritari? En quines ciutats es podia gaudir d'un d'aquests espectacles?​
​
Pràcticament totes les ciutats espanyoles (i, evidentment, europees) anunciaven les seves vetllades al gran públic. Tanmateix responia la gent omplint els diferents llocs on es programaven. Qualsevol ciutat o poble somiava amb participar amb algun programa que arribés als seus frontons, places de toros, teatres... El que fos per tal d'acontentar a un públic fascinat per la lluita lliure.
​
-
Com va arribar la lluita lliure a Ejea?​
El pioner va ser Félix Lambán. Quan aquell jove va marxar a Saragossa per complir amb el seu servei militar, les seves condicions físiques aviat el van conduir a algun gimnàs de la ciutat (ja no recordo el nom). Des d'allí, a les seves glòries mundials. Altres mossos com ell, també criats entre dures feines del camp, van descobrir en Lambán, 'El lleó d'Ejea' o 'L'estrangulador' (a més a més de molts altres àlies segons l'ocasió), un exemple a seguir per, precisament, llaurar-se un altre futur, fascinats pels cants de sirena que el mateix Lambán anunciava quan tornava al poble.
​
-
Què va fer que Ejea fos un bressol d'estrelles de la lluita lliure?​
El que he comentat abans. Quan algú destaca, aviat serveix com a exemple. Més enllà d'això, també és cert que, en aquells dies, un aficionat a la boxa local, conegut com a Chan, facilitava l'apropament a una boxa que precisament escassejava de tècnica pugilística per apropar-se més al cos a cos. I, és clar, tots els joves del poble passaven algun cop pel seu "gimnàs" per trencar-se la cara una estona amb qui fos.
​
-
Quin factor va fer que aquests quatre lluitadors saltessin a la fama?​
Sens dubte, la força és la primera selecció natural. I els joves Lambán, Posa o Morals van poder desenvolupar aquella fortalesa en treballs de camp molt durs en aquella època. Que, a més a més, des de molt aviat poguessin orientar-se cap a algun tipus de lluita primària en el vell gimnàs del poble ajudaria al fet que uns es decantessin per provar sort al ring i altres descobrissin que l'activitat física no era el seu fort.
​
-
Era complicat guanyar-se la vida com a lluitador?​
​
Hi haurà part de mitologia, rumorologia o com es vulgui dir, però la veritat és que aquells lluitadors viatjaven per tot el món, des d'Amèrica fins a Àsia, en uns anys 50 en què passar a França per a qualsevol veí podia suposar una odissea. Així que els diners entraven a les butxaques, la qüestió és com s'emprava...
​
-
Ha notat alguna diferència entre la lluita lliure de l'era Lambán i l'actual?​
​
El seguiment mediàtic és el més rellevant, en la meva opinió. Abans, els periòdics oferien articles de l'arribada dels lluitadors a cada país, incrementaven la dramatització de la pugna que s'anava a produir, participaven d'aquest histrionisme que tant agradava a la gent sobre les capacitats impossibles dels lluitadors i les promeses de violència sense compassió. Suposo que els programadors d'esdeveniments ajudarien a aquest altaveu mediàtic, però la cosa és que tothom s'impregnava d'absolut i fascinant realisme. A més a més, la ciutat quedava empaperada amb els anuncis dels espectacles...
​
-
Creus que la percepció del públic respecte dels espectacles de lluita lliure ha canviat amb el pas del temps?​
​
Sens dubte. Ara és un espectacle més assumit per tots, un circ molt més tècnic, però menys autèntic paradoxalment en la forma de fer arribar el truc, de fer participar en el seu vessant de ficció.